Brommobiel met een boost

Brommobiel met een boost

Moniek fronst haar wenkbrauwen als ze voor het eerst oog in oog staat met de Ligier JS50 L in Sport ULTIMATE-uitvoering. 'Ik zou vandaag toch gaan rijden met een brommobiel?' Haar verbazing is niet zo gek in het geval van deze ruig uitgedoste Ligier. 

Hier staat een serieuze compacte auto met een uitdagend en volwaardig voorkomen dankzij de stoere kleur (gebaseerd op het Nardogrijs van Audi Sport!) en de zwarte 16" lichtmetalen velgen. Toch is dit een brommobiel! Hoe dat rijdt? Lees snel verder en rijd met Moniek mee!

Sportief
Ron Sterkenburg van Ron Minicars uit Veenendaal is terecht trots op dit sportieve topmodel van Ligier. 'Met dit nieuwe topmodel geven we een serieuze boost aan het imago van brommobielen in het algemeen en die van Ligier in het bijzonder. De Ultimate is de overtreffende trap van de Sport-uitvoering en dat merk je aan een grote hoeveelheid sportief getinte extra's.' Moniek is een en al oor: 'Ik ben echt van de details en wat dat betreft zet deze Ligier me op een leuke manier helemaal op het verkeerde been. Je verwacht het gewoon niet van een brommobiel, maar dit is een sportief toppertje met dikke uitlaten, mooie velgen en diverse rode sieraccenten. Ook het interieur is sportief, elegant en ademt zelfs pure luxe uit. De heerlijk zittende sportstoelen met rode stiksels en dasboardpanelen en handgrepen in de kleur van de carrosserie verhogen de feestvreugde.' Tijd voor Moniek om op pad te gaan!

Dynamiek
'Wat kun je lekker scheuren met dit autootje!' Moniek heeft zichtbaar plezier als ze de Ligier kruip-door-sluip-door opvallend vlot door het drukke Veense stadsverkeer loodst. 'De directe besturing en het sportief ronkende motortje geven je een dynamisch gevoel terwijl het in absolute zin natuurlijk niet zo hard gaat. Maar het gaat om de beleving en op dat gebied scoort deze Ultimate-uitvoering wat mij betreft hele hoge ogen. Naast een sportief gevoel is deze Ligier ook nog eens verrassend comfortabel en voorzien van de nodige technische snufjes die je misschien niet gelijk in een dergelijke auto verwacht. Zo kan je middels Bluetooth je telefoon koppelen, is er een achteruitrijdcamera en een dikke geluidsinstallatie die niet veel onderdoet voor een concertzaal. Ik val van de ene in de andere aangename verbazing!' zegt ze lachend.

AM-rijbewijs
'De Ligier Sport ULTIMATE is standaard uitgerust met een DCI-motor', zo legt Ron uit. 'Dit is een speciaal voor de brommobiel ontwikkelde 2 cilinder dieselmotor. Door de commonrail techniek blijven extra trillingen tot een minimum beperkt. Voor brommobielen gelden overigens afwijkende regels. Je mag 'm besturen met een AM-rijbewijs. Indien je al een rijbewijs B of C hebt, mag je ook een brommobiel besturen en krijg je bij verlenging van het rijbewijs ook de categorie AM toegevoegd. Heb je geen enkel rijbewijs, dan moet je eerst een theorie- en een praktijkexamen afleggen om rijbewijs AM te behalen. Hierdoor is de drempel om in een brommobiel te stappen, stukken lager en, zeker in het geval van de Ligier JS50 L Sport Ultimate, extra leuk!'

De klanten van Ron Minicars mogen gemiddeld dan wat ouder zijn, de beïnvloeders zijn dat allerminst. 'Vaak zien we dat een zoon of dochter van een aankomend eigenaar de showroom bezoekt (de zgn. 'aangevers'). Hij of zij helpt dan een (schoon)ouder aan passend vervoer in de vorm van een Ligier.

Maar ook ouders van kinderen nemen regelmatig het besluit om voor een brommobiel te kiezen. Hierdoor zie je de hoeveelheid sportief getinte uitvoeringen steeds populairder worden aangezien deze doelgroep toch net even andere eisen stelt', aldus Ron.