DownTown: zee van licht en ruimte

DownTown: zee van licht en ruimte

Spelen, werken en winkelen. Lunchen, koffiedrinken of even je baard laten trimmen. Vanaf september kan het allemaal bij DownTown. De oude Pniëlkerk in het winkelhart van Veenendaal wordt een plek waar het op elke vierkante meter goed toeven is. Een plek om samen te komen of juist lekker alleen te zijn.

We moeten nog even geduld hebben. Er wordt de komende weken hard gewerkt om het kerkgebouw dat stamt uit 1913 klaar te maken voor een nieuwe invulling. Architect Guido Bakker werd zo’n anderhalf jaar geleden benaderd om mee te denken over de herinrichting. Een gigantische, maar eervolle klus.

galerijen
‘De kerk had natuurlijk al een verdieping, maar dan in de vorm van galerijen die allemaal uitkeken op de preekstoel,’ vertelt Guido. ‘Zeer geschikt voor het houden van kerkdiensten, maar voor de nieuwe invulling van de kerk moest het anders.’ Er ging heel wat creatief denkwerk aan vooraf, maar uiteindelijk kwam daar een prachtig ontwerp uit voort.

zee van licht
‘Door de glazen pui in de gevel van het pand stroomt een zee van licht het oude kerkgebouw binnen. Als er een volledig dichte verdiepingsvloer in de kerk zou worden geplaatst, ging veel van dat licht verloren. Doordat we kozen voor een atrium en vides, komt het daglicht tot diep in het pand,’ legt Guido uit.

nieuwsgierig
Wie DownTown binnenkomt, zal door het licht, de ruimte en de sfeer onmiddellijk geneigd zijn verder te lopen. Bezoekers die zich afvragen wat er boven te beleven valt, worden linea recta naar de trap geleid die achterin het pand te vinden is. ‘Als architect wek ik heel graag de nieuwsgierigheid van bezoekers. Om de zoveel meter moet er weer iets anders te beleven zijn. Wie nieuwsgierig is van aard en graag nieuwe dingen ontdekt, voelt zich bij DownTown ongetwijfeld op z’n gemak.’

A-locaties
Maar DownTown is er niet alleen voor wie behoefte heeft aan gezellige drukte. Guido Bakker schetst de hoekjes waar jongeren huiswerk kunnen maken. Hij vertelt over de zitjes waar mensen even een krant kunnen lezen, een papieren of - dankzij de gratis WiFi - een digitale. Verschillende maatschappelijke organisaties krijgen er een plek. ‘Elke ruimte is anders. Elke hoek heeft zijn eigen charme en karakter. Het wordt nog lastig kiezen voor organisaties en bedrijven die er iets willen beginnen,’ zegt Guido met een lach. ‘DownTown wordt een pand met alleen maar A-locaties.’

opening
Ferry Gerritsen van DownTown is blij met het ontwerp. ‘Tijdens de open monumentenweekend van 14 & 15 september wordt DownTown geopend. Vanaf dan zal er weer volop licht en leven zijn in het oude kerkgebouw. Net als vroeger. Kom binnen en laat je verrassen,’ zegt hij.