Energierekening door het dak? Niet met deze tips!

Energierekening door het dak? Niet met deze tips!

De prijs van gas is al maanden aan het stijgen en waar het eindigt weten we nog niet. De gasprijs is momenteel maar liefst drie keer zo hoog als een jaar geleden! Wist je dat een gemiddelde energie­rekening voor veertig procent uit gas­kosten bestaat? De hoogste tijd om met kleine aanpassingen in te grijpen!

Tip 1: Zet je verwarming lager en bespaar gemiddeld €180,00 per jaar.
Je merkt er gevoelsmatig weinig van, maar hiermee kan je al tientallen euro’s per jaar besparen. Met een warm vest en dikke sokken aan, kan 19 graden vaak al warm genoeg zijn. Zet ook de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat of de deur uit gaat al naar beneden.

 

Tip 2: Plaats radiatorfolie en bespaar gemiddeld €8,00 per vierkante meter per jaar.
Een verwarming geeft ook warmte aan de achterkant af. Dit betekent dat de muur wordt verwarmd, waardoor er uiteindelijk warmte verloren gaat. Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, zorg je ervoor dat de warmte terugkaatst en in de woning blijft.

 

Tip 3: Verwarm alleen waar nodig en bespaar gemiddeld €240,00 per jaar.
Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je aanwezig bent en sluit deuren van de ruimtes waar je niet aanwezig bent.

 

Tip 4: Zorg voor voldoende ventilatie en bespaar gemiddeld €100,00 per jaar.
Verse lucht verwarmt sneller dan ‘oude’ vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet je ramen even kort open om het huis te ventileren. Doe ze dicht en zet daarna pas de verwarming weer aan. De verse buitenlucht wordt sneller warm, waardoor je minder hoeft te stoken. Een ventilatie-unit ventileert constant dus hiermee bespaar je nog meer gas.

 

Tip 5: Douche korter en ga minder vaak in bad en bespaar hiermee gemiddeld €70,00 per jaar.
Een paar minuten korter douchen geeft al een behoorlijk verschil. En met een bad verbruik je maar liefst drie keer zo veel warm water dan met een douche!

 

Tip 6: Gebruik tochtstrips en bespaar gemiddeld €60,00 per jaar.
Gebruik bij tocht in je woning tochtstrips om naden en kieren te dichten. Zo kan er geen warmte wegglippen uit de woning en dat betekent dus ook dat je minder hoeft te verwarmen.

 

Tip 7: Isoleer de leidingen van je cv-ketel en bespaar gemiddeld €40,00 per jaar
De leidingen van je cv-ketel verliezen gemakkelijk warmte, zeker als deze door koude ruimtes lopen. Haal daarom bij de bouwmarkt buisisolatie om je leidingen te isoleren. Vergeet niet zowel de aanvoer- als retourleidingen te isoleren.

 

Tip 8: Verwarm de slaapkamer niet en bespaar gemiddeld €80,00 per jaar.
Zet de verwarming op de slaapkamer uit, maar zet hem wel op de vriesstand. Zo voorkom je dat de leidingen bevroren raken.