Hoe blijf je gezond in deze coronatijd?

Hoe blijf je gezond in deze coronatijd?

Veel mensen hebben door het coronavirus meer tijd over om bijvoorbeeld de voorjaarsschoonmaak te doen, te klussen of natuurlijk lekker zelf aan de slag te gaan met bewegen. Sporten draagt namelijk bij aan een goede gezondheid. En een goede gezondheid is zeker in deze coronatijd van groot belang. Lees snel verder, want Joyce van Assen heeft een paar ideale tips voor je om zo gezond mogelijk te leven. 

Is het nu verstandig om in je extra tijd helemaal los te gaan op sporten?
Nee, teveel Sporten en/of te diep gaan met sporten zorgt ervoor dat tijdelijk je immuunsysteem minder sterk is. En een goed immuunsysteem is juist nu erg belangrijk, want deze beschermt ons tegen onder andere virussen en bacteriën.

Wat kun jij doen om je immuunsysteem goed onderhouden? Hieronder enkele tips:

  1. Eet voldoende. Te weinig eten zorgt ervoor dat je lichaam harder moet werken en uiteindelijk niet ten goede komt van je immuunsysteem.
  2. Eet gezond. Zorg voor voldoende groentes en fruit (vitamines en mineralen!) in je voeding. Ook brandstof (koolhydraten) en eiwitten en vetten zijn extra belangrijk. Die laatste twee dragen bij aan de aanmaak van o.a. witte bloedcellen en andere belangrijke stoffen van je immuunsysteem.
  3. Slaap. Tijdens je slaap herstel je van de dag maar ook van je trainingen.
  4. Drink voldoende. Over de gehele dag maar zeker tijdens je trainingen.
  5. Beperk de intensiteit/duur van trainingen. Zware trainingen hebben een negatief effect op je immuunsysteem, dit kan tot enkele uren na een training duren. Hierdoor ben je tijdelijk vatbaarder.
  6. Neem je herstel serieus. Naast slaap is het ook belangrijk om voldoende rust tussen trainingen te nemen. Wissel zwaardere trainingen af met niet trainen of rustiger trainen (lagere intensiteit, bijvoorbeeld wandelen).
  7. Train niet nuchter. Als je fan bent van een training nuchter doen, doe dit in ieder geval voorlopig niet. Nuchter trainen zorgt ook voor een verhoogde vatbaarheid.
  8. Train licht of niet bij verkoudheid- of griepverschijnselen. Dat laatste is altijd al het advies maar nu helemaal. Koorts is sowieso een no-go. Luister naar je lichaam, tijdens klachten moet je lichaam sowieso al harder werken.
  9. Blijf in beweging (liefst buiten). Het is voor je humeur en zoveel meer belangrijk in beweging te blijven. Als het lukt doe dit buiten, in je tuin, het bos of waar dan ook! Als je buiten bent maakt je lichaam vitamine D aan, dit draagt bij aan je immuunsysteem.

Wat kun je nu doen om gezond te bewegen en verantwoord met Corona om te gaan?
In Nederland mogen we gelukkig nog naar buiten om individueel te trainen, bijvoorbeeld in het bos of thuis. Probeer hierbij afstand te bewaren en ga met maximaal twee personen sporten of bewegen. En hoewel we er veel aan doen om niet met het virus in aanraking te komen, zullen waarschijnlijk nog veel Nederlanders het virus krijgen. Let dus goed op elkaar en wees voorzichtig, want alleen op die manier kunnen we het coronavirus indammen.

Kortom, ga lekker trainen of bewegen, maar wees voorzichtig. Zorg goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Stay safe!

 

 

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl