Is dit het nou?

Is dit het nou?

Toen ik laatst op mijn beige-kleurige bank zat, overviel het me ineens. Ik staarde naar mijn overvolle wasmand (hoe heerlijk zijn die vijf minuten in de week dat er geen was is), hoorde het piepje van de vaatwasser gaan (wanneer vinden ze een gadget uit die je vaat ook opruimt?) en liet mijn blik uiteindelijk rusten op mijn man, die aan de andere kant van de bank (want: wasmand tussen ons in) druk zat te twitteren.

En daar was het. De gedachte die ik het liefst weer weg wilde stoppen, omdat het zo ondankbaar klinkt. De gedachte die helemaal niet bij mij naar boven zou moeten komen (want ik héb tenminste een volle wasmand, een vaatwasser en een man). De gedachte: ‘Is dit het nou?’

Keuzestress
Ik las laatst op de site van de NOS dat de single van tegenwoordig last heeft van keuzestress. Door het enorme aanbod en de vele mogelijkheden swipen ze zich het ongans, op zoek naar die ene ware superliefde. Want in de liefde ga je natuurlijk niet voor een zesje, maar voor een tien. Een zesje, dat is dat stel dat uitgeblust op de bank zit, alleen druk is met kinderen, werk en huishouden en vergeet dat er ook nog zoiets is als romantiek. Logisch dat je dan wel eens denkt: had ik nog maar even doorgeswiped, had ik me maar niet al zo snel vastgepind aan deze persoon.

Maar een tien in de liefde, dat is natuurlijk andere koek. Dat is eindeloze romantiek, eindeloos geluk en nooit, maar dan ook nooit gedachten als ‘Wat als ik toch even door had geswiped?’ of ‘Is dit het nou?’ Toch?

That’s life!
Een tien in de liefde betekent niet dat het altijd rozengeur en maneschijn is in je relatie of je leven. Een tien betekent dat je jezelf mag en durft te zijn bij elkaar. Dat je misschien juist wel de vraag mag stellen of ‘dit het nou is’. Het houdt je scherp. Het betekent niet dat je relatie op z’n retour is. Het is een heel normaal signaal, dat je vertelt dat je misschien even in elkaar moet investeren.

Toen ik een beetje bekomen was van mijn ‘is dit het nou?’-moment op mijn beige bank, realiseerde ik me dat die volle wasmand en twitterende man ook bij het leven horen. Dat ik niet als een dopaminejunk van de ene prikkel naar de andere hoef te leven om gewoon gelukkig te zijn. 

Dus ben jij een single met keuzestress, realiseer je dan dat ook de ware liefde op een dag gewoon gelukkig op een beige bank kunt zitten. Dat is helemaal geen flop of verkeerde match, that’s life.

Heb jij ook wel eens een ‘Is dit het nou?’-moment? Bedenk dan het volgende .
1. Count your blessings. Die kunnen best bestaan uit een volle wasmand en een te klein rijtjeshuis. Wat doet er écht toe in je leven? Vier dat!
2. Romantiek overkomt je niet, dat moet je creëren. Dus: plan momentjes samen, geef elkaar bewust complimenten of lieve aanrakingen.
3. Zelfs ware liefde is gewoon druk met het leven. Ware liefde zit hem niet in de kicks, maar in de band die er tussen jullie is.

Cocky Drost (36) studeerde psychologie aan de Universiteit van Utrecht, heeft een praktijk voor relatiecoaching, schrijft en spreekt met humor over de dynamiek van relaties. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen.