Joyce probeert… intermittend fasting

Joyce probeert… intermittend fasting

Intermittent fasting (IF), wat is het precies? Waarom is het zo’n hype? Joyce van Assen gaat het je uitleggen én zelf proberen. IF is een methode waarin het tijdsbestek waarin gegeten wordt verkleind is. Iedereen heeft dagelijks een vastenperiode wanneer men slaapt. Bij IF wordt deze vastenperiode vergroot omdat men bewust een langere tijd niet eet. 

In sommige culturen wordt tijdelijk aan vasten gedaan. Bij IF wordt dit ook gedaan, maar dan vanwege de gezondheidsvoordelen die eraan zitten. Niet alle gezondheidsvoordelen zijn overduidelijk bewezen maar er zijn wel sterke aanwijzingen voor. Het lichaam is beter in staat om vet te verbranden, men voelt zich energieker, er wordt een verbeterde insulinegevoeligheid gemeten, er is een verbetering van de vetten in je bloed zichtbaar, het cholesterolgehalte is beter en het lichaam lijkt beter bestand tegen ontstekingen en oxidatieve stress (het ontstaan van schadelijke stoffen in het lichaam). Ook wordt er, binnen de kleine hoeveelheid onderzoeken die er gedaan zijn, een kleiner risico op diverse ziektes waargenomen. Voordat dit hard gemaakt kan worden, moet hier nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.

Binnen IF zijn er verschillende methodes, de meest voorkomende variaties zijn als volgt:

  • 15/9 of 16/8: deze methode van IF is het meest populair. Dagelijks wordt in een tijdsvenster van acht of negen aaneengesloten uren gegeten.
  • 5fast: gedurende vijf uur aaneengesloten per dag wordt er gegeten. Dit is een Amerikaanse methode van Bert Herring en het idee hiervan is dat er pas later op de dag gegeten wordt omdat er vroeger eerst gejaagd moest worden. In de huidige maatschappij is dit niet meer van toepassing, dus de vraag is of deze vijf uren per se later op de dag moeten zijn.
  • Zes uur midden op de dag vasten: hierbij wordt midden op de dag gevast waardoor je dus iedere 24 uur twee vast-periodes hebt. Bijvoorbeeld van 10.00 uur tot 16.00 uur.
  • Om de dag vasten: bij deze vorm van IF wordt een periode van 24 uur doorlopend eten afgewisseld met een periode van 24 uur vasten.
  • Twee dagen per week vasten: bij dit voedingspatroon, dat ook wel het ‘5:2 dieet' wordt genoemd, worden er wekelijks twee dagen achter elkaar gevast. Tijdens de vastendagen mag wel gegeten worden, maar de totale calorie-inname mag de 500 (vrouwen) of 600 (mannen) calorieën niet overschrijden. De overige vijf dagen mag je alles eten wat je wilt.
  • Gematigd vasten: bij deze variant wordt er één of enkele dagen per week gevast. Tijdens de vastendagen mag er wel gegeten worden, maar is de totale dagelijkse calorie-inname zeer laag. Mensen die gematigd vasten drinken tijdens vastendagen vaak alleen groente smoothies.


Joyce: ‘Momenteel ben ik bezig met IF. Ik zit nu op dag 5 en eet steeds vanaf een uur of 10 tot en met het avondeten. Vijf dagen is iets te kort om uitgebreid mijn ervaringen te bespreken. Maar wat ik wel merk is dat ik gedurende de dag iets meer energie krijg. Het is beter verdeeld over de dag. De eerste dagen was het even zoeken naar welke maaltijden ik zou nemen. Inmiddels heb ik volgens mij een goede balans in gevonden. Zodra ik begin met eten neem ik een flinke maaltijd. Hier zitten altijd groentes bij. Je hebt minder tijd om je voedingsstoffen binnen te krijgen, dus dat moet zo efficiënt mogelijk. ‘s Middags neem ik dan één of twee momenten een fruitsnack met nootjes bijvoorbeeld en ‘s avonds een gewone avond maaltijd. Afhankelijk van hoeveel ik heb gedaan of nog moet doen, doe ik hier een koolhydraatbron bij. Ik ben heel benieuwd hoe IF de komende tijd gaat zijn. Ik houd je op de hoogte!’

 

 

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl