Lekker slapen met de tips van Joyce

Lekker slapen met de tips van Joyce

Slaap jij meestal lekker? Een regelmatige en goede nachtrust is erg belangrijk! Tijdens je slaap herstelt je lichaam en je hoofd. Op deze manier verwerk je wat je deze dag gedaan hebt en ontspannen je spieren. 

Als je slaapt gebeurt er van alles in je lichaam. Je hersenactiviteit verandert, je lichaamstempratuur en je hartslag daalt, je pupillen worden kleiner, je ademhaling wordt rustiger, je speekselproductie wordt minder, je groeihormonen nemen toe, je stresshormonen nemen af. Ook worden weer nieuwe cellen en afweerstoffen aangemaakt en juist de schadelijke stoffen (oxidanten) opgeruimd.

Slapen, hoe verloopt dat eigenlijk? Tijdens een normaal slaapritme komen we eerst in de non-remslaap. Deze bestaat uit het in slaap vallen, de lichte slaap en daarna de diepe slaap. Vervolgens gaat het lichaam over in de remslaap. De lichte slaap, de diepe slaap en de remslaap wisselen elkaar gedurende de nacht steeds af. De diepe slaap wordt gezien als de belangrijkste om je weer energiek te voelen en is daarnaast goed voor je gezondheid, groei en ontwikkeling, herstel van spier en weefsel en ons immuunsysteem.

Slaap is belangrijk. Niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit. Een goede graadmeter is bijvoorbeeld de duur van je slaap en of je uitgerust wakker wordt. Volwassenen hebben gemiddeld zeven tot negen uur slaap nodig en jongeren zelfs meer. Te weinig slaap kan nadelige effecten hebben, waaronder: vermoeidheid, stress, concentratieproblemen, slechter geheugen, verminderd immuunsysteem, gewichtstoename, verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziektes.

Wil jij vanaf nu graag lekkerder slapen? Probeer dan eens het volgende:

  • Zorg voor regelmaat en ritme; ga op tijd naar bed en probeer iedere dag rond hetzelfde tijdstip wakker te worden.
  • Melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt bij weinig licht. Zorg dus dat je overdag voldoende licht krijgt, maar beperk dit in de avond.
  • Beperk (het gebruik van) apparaten zoveel mogelijk in de slaapkamer.
  • Zorg voor een kamer die donker is.
  • Neem geen grote maaltijden meer voor het slapen en beperk grote hoeveelheden vocht.
  • Beperk alcohol en cafeïne voor het naar bed gaan.
  • Dagelijkse beweging heeft een positief effect op je nachtrust.


Welterusten!

 

 

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl