Roelof, de begrafenisondernemer

Roelof, de begrafenisondernemer

Veens. ontmoet veel leuke mensen, ook buiten de interviews om. Zo maakten we tijdens een avondje uit kennis met Roelof Wijnholds (31). Leuke jongeman, aanstekelijke lach en een grote bos blonde krullen. Niemand zou op het eerste gezicht kunnen raden dat Roelof in de uitvaartbranche werkt. Een verrassend contrast! We werden nieuwsgierig en gingen aan de koffie (met cake) bij deze sprankelende begrafenisondernemer.

Roelof: ‘Mensen hebben inderdaad een bepaald beeld bij een begrafenisondernemer, maar wij zijn niet de mannen met de hoge hoed en het uitgestrekte gezicht die even de dienst willen gaan bepalen. We denken juist graag mee en proberen het hele proces wat meer draaglijk te maken’.

Waarom koos je voor dit beroep?
Het was niet iets waar ik op de basisschool van droomde. Ik heb aan de internationale handelsschool gestudeerd, maar kwam er snel achter dat het commerciële niets voor mij is. Mijn moeder werkte in de verpleging en heeft binnen onze familie de verzorging na overlijden gedaan. Toen mijn opa overleed, werd hij in ons huis opgebaard. Ik heb toen meegeholpen met aankleden en opbaren. Emotie is misschien niet de juiste manier om voor een bepaalde carrière te kiezen, maar het gaf me wel heel veel voldoening om daarbij te helpen. Het is een dankbaar beroep.

Vond je het niet griezelig dat opa thuis opgebaard lag?
Nee, de dood is onvermijdelijk. Overlijden is het enige dat vaststaat in het leven. Er kan niets geks gebeuren als iemand opgebaard ligt. Maar misschien komt dat ook omdat we meegingen en meehielpen als er iemand in de familie- of kennissenkring overleed. De dood kwam zo steeds dichterbij. We werden er niet van weggehouden, het was eigenlijk heel normaal.

Heb je ook weleens zelf moeilijke momenten tijdens een uitvaart?
Elke uitvaart is uniek, maar er was een tijdje geleden een jonge motorcrosser van 38 jaar overleden. Toen we met de rouwauto bij het crematorium aankwamen, stonden 37 motorcrossers als ontvangstcomité met het gas vol open te wachten. Dat moment was zo indrukwekkend dat ik zelf ook moeite had mijn emoties onder controle te houden. Maar juist omdat we de families zo persoonlijk begeleiden is het daarna ook makkelijker om het van me af te zetten.

Roelof werkt bij Rijksen Uitvaartzorg.