Veense ouderen verdienen een extraatje

Veense ouderen verdienen een extraatje

Rianne en Roelie: twee Veense vriendinnen met hart voor ouderen. Bij elkaar opgeteld hebben ze zo’n veertig jaar ervaring met ouderenzorg. 

Als Rianne en Roelie in 2013 in hetzelfde verzorgingshuis werken, ontstaat het plan om in Veenendaal ouderenzorg op maat te gaan leveren.

Zo wordt de stichting Goed voor Elkaar in Veenendaal geboren. Doel: samen met vrijwilligers ontmoetingen organiseren voor ouderen die op zoek zijn naar zinvolle dagbesteding. ‘We leggen het accent op mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Met oog voor het unieke in elk mens’, vertelt Rianne.

WMO
Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgt de stichting een vast bedrag per deelnemer per dagdeel. ‘Daar zijn we dankbaar voor’, zegt Rianne. ‘Zonder die bijdrage konden we dit werk niet doen.’ Maar die bijdrage dekt amper de kosten van de huur van de locatie, het taxivervoer van de deelnemers en een kopje koffie en lunch.

Een ijsje of wijntje
‘En weet je wat nou zo jammer is?’, zegt Roelie, ‘Door dat krappe budget is er eigenlijk geen geld om eens iets extra’s te doen. Kleine dingen die het leven net wat meer kleur geven. Een ijsje op het stadsstrand of een glaasje wijn op vrijdagmiddag. We zouden graag eens een spreker uitnodigen die onze ouderen iets kan vertellen over kunst of geschiedenis. Dat soort dingen.’

Vriendenstichting
Een clubje vrienden van het leuke tweetal zat onlangs bij de notaris om een vriendenstichting op te richten. ‘Die vriendenstichting benadert bedrijven en particulieren voor financiële steun. Geld voor kleine extraatjes, zoals een gezellige viering. We zouden ook graag een tablet willen aanschaffen om samen met de ouderen eens iets op te zoeken op internet’, legt Rianne uit. ‘Samen met onze vrienden maken we de dagbesteding voor Veense ouderen nét iets leuker.’