Veense vogelhuizenmarkt trekt aan

Veense vogelhuizenmarkt trekt aan

Als je woensdagmiddag de oude gemeentewerf opfietste, kon het je onmogelijk ontgaan: in de werkplaats van de werf werd gewerkt. Keihard en oorverdovend. Enthousiaste vrijwilligers zetten er luid timmerend tientallen nestkastjes in elkaar.

Nestkastjes? Waarom dan? David de Vries van de gemeente Veenendaal legt het je uit: ‘Met de nestkastjes hopen we meer koolmezen en pimpelmezen aan te trekken. Die vogels eten graag eikenprocessierupsen.’ In totaal worden er 350 nestkastjes getimmerd. De gemeente zorgt ervoor dat ze komen te hangen op plekken waar veel eikenbomen staan.

vrijwilligers
‘Toen we eenmaal hadden besloten dat we nestkastjes wilden inzetten tegen de eikenprocessierupsen, stelde een collega voor om ze door vrijwilligers in elkaar te laten zetten. Na onze oproep op social media, waren alle nestkastjes binnen tien minuten vergeven! We krijgen hulp van individuele bewoners, kerken en scholen’, vertelt David.

overlast
De eikenprocessierups komt sinds 1991 voor in Nederland en de afgelopen jaren nam de overlast snel toe. Ook in Veenendaal. Vooral in mei, juni en juli zorgen de beestjes voor veel irritatie. In 2005 bracht de gemeente alle Veense eiken met processierupsennesten in kaart. De kastjes die deze week getimmerd worden, komen in de buurt van die eiken te hangen.

maatregelen
‘De gemeente doet veel om de overlast terug te dringen’, vertelt David. ‘Op verschillende plekken laten we het gras hoger staan voor de insecten die eikenprocessierupsen eten. We blijven ook bacteriën en aaltjes inzetten om de rupsen aan te pakken. Als het nodig is, zuigen we nesten weg. En vandaag timmeren we dus samen met inwoners van Veenendaal nestkastjes voor mezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.’

Davids tips
Wil je zelf ook een nestkastje ophangen voor ons gevleugelde geheime wapen? Je koopt ze bij bijvoorbeeld een bouwmarkt of tuincentrum. David heeft nog een paar tips voor je:

1.) Hang de nestkast niet in een eikenboom. Processierupsen kunnen dan juist de kast gebruiken om een nest in te maken.
2.) Hang de kast niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
3.) De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
4.) Hang de nestkast niet direct aan een drukke weg.
5.) Hang de nestkasten minimaal drie meter uit elkaar, maar liever nog beter verspreid door de buurt.
6.) Maak de nestkast elk jaar in september of oktober weer schoon.

Wij van VEENS. hebben er alle vertrouwen in. Samen met onze fladderende krijgertjes gaan we dit voorjaar vol goede moed de strijd aan met de eikenprocessierups. Hang een nestkastje op en strijd mee!