Een groener Nederland begint in je eigen tuin!
We hebben steeds meer met weersextremen zoals hitte, droogte en wateroverlast te maken.
Deze gevolgen van de klimaat-verandering kunnen we opvangen door tuinen en straten te vergroenen. Sommige gemeenten stimuleren het vergroenen van een tuin door het geven van subsidies.
Meer groen om ons heen, de voordelen voor dier en mens zijn enorm. Zo geeft een groene tuin meer verkoeling en doordat planten een deel van het regenwater opvangen vermindert dit wateroverlast. Een duurzame tuin voorkomt de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, hitte en extreme neerslag. Ook de bloempjes en de bijtjes worden niet vergeten, want meer groen zorgt voor meer biodiversiteit en levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten in de tuin.
Week van de Goene Tuin 12 t/m 18 april
De Week van de Groene Tuin is in het leven geroepen om tuinbezitters uit te dagen hun tuin en straat (verder) te verduurzamen. Wil jij ook aan de slag met het vergroenen en bebloemen van jouw tuin, balkon of straat? Doe dan ook mee! Op de website www.weekvandegroenetuin.nl vind je leuke (vergroen)acties, tips en inspiratie. Tijdens de Week van de Groene Tuin, van dinsdag 12 t/m maandag 18 april, vind je elke dag handige tips en tricks over verschillende interessante thema’s. Doen!
Groensubsidie
Wil jij nog een stapje verder en bijvoorbeeld gaan voor een groen dak? Sommige gemeenten
geven hier subsidies voor. Zelfs wanneer je jouw terrastegels wilt vervangen door planten. Of er een lokale subsidie beschikbaar is en wat de voorwaarden zijn, verschilt per gemeente. Je kunt via de groenesubsidiewijzer.nl informeren naar de mogelijkheden in jouw gemeente. Of schakel een lokale hovenier in voor een tuin vergroenen of groen dak aanbrengen. Een hovenier is namelijk ook op de hoogte van de beschikbare subsidies in jouw regio.
Tip: werk samen met je buren
Voor een bepaald aantal subsidies gelden voorwaarden omtrent het aantal vierkante
meters dakoppervlak. Vanaf een minimaal aantal vierkante meters kom je pas in aanmerking voor een subsidie voor bijvoorbeeld het aanleggen van een groen dak. Is jouw
dakoppervlak te klein om in aanmerking te komen? Dan zou je de subsidie samen met je buren kunnen aanvragen.