Verjaag de winterblues

Verjaag de winterblues

Voor velen is het dan na de feestdagen écht definitief. De versiering is verdwenen maar de lente lijkt nog heel ver weg. 10 tot 20 procent van de bevolking heeft last van winterblues. 

Een gevoel van futloosheid en een gebrek aan energie zijn hiervan kenmerkend. Het lijkt alsof januari maanden duurt en dan moet februari nog beginnen, met méér van hetzelfde. Of je het nu wilt of niet, de winter komt eraan. Er is geen ontkomen aan dus leg je er emotioneel maar vast bij neer. Sommige winters regent het aan een stuk door en er zijn ook winters waar je er relatief makkelijk vanaf komt. Schep geen verwachtingen, maar zorg wél dat je op de kou voorbereid bent. De warme winterkleding kan van zolder gehaald worden en leg de autobenodigdheden maar vast klaar, zoals een beschermdoek voor de autoramen, een antivriesspray en een slotontdooier.

Warme chocolademelk
Opstaan terwijl het buiten nog donker is, een ijslaag op je voorruit terwijl je haast hebt, bevroren tenen en vingers, kou ondanks de vele kledinglagen die je aanhebt. De kale bomen, het gure weer en de duisternis samen zijn voor velen een perfecte omschrijving van het koudste seizoen. Echter, als het iedere dag tot tien uur ’s avonds licht zou zijn met een warme temperatuur, zou Nederland Nederland niet zijn. Bij kerst hóórt de kou en om een sfeervol waxinelichtje aan te doen moet het donker zijn. Winter betekent behalve kou en duisternis namelijk vooral: het zien van een prachtige zonsopkomst onderweg naar je werk, warme chocolademelk, schaatsen, bordspelletjes spelen en oliebollen en appelbeignets maken.

Frisse buitenlucht
Als je lichttherapie net een stapje te ver vindt gaan, kun je er ook zelf voor zorgen dat je meer zonnestralen vangt. Zorg dat de gordijnen overdag open zijn. Nog steeds donker in huis? Overweeg het om die donkergrijze muren dan toch eens van een lichter kleurtje te voorzien. Of begin de dag met een gezonde wandeling, wat ook nog de mooie bijkomstigheid heeft dat je lichaam endorfine aanmaakt, oftewel ons natuurlijke antidepressivum.

Zoek de zon op
Blijf je, ondanks alle tips, toch ongelukkig in ons koude kikkerlandje? Kijk dan of je de winter kunt onderbreken met een zonvakantie. De Canarische eilanden hebben het hele jaar door een aangename temperatuur en je bent er al na vier uurtjes vliegen. Als je op het juiste moment boekt, hoeft het je maar een paar tientjes te kosten.