Voedingscoach Joyce over het bestrijden van darmklachten

Voedingscoach Joyce over het bestrijden van darmklachten

Heb jij regelmatig last van je darmen? Laat je veel windjes of heb je een rare stoelgang? Best kans dat je baat hebt bij een FODMAP beperkt dieet. ‘Nog nooit van gehoord!’, horen we je zeggen. We leggen het uit. 

FODMAP is de afkorting van ‘Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols’, maar dat mag je gelijk weer vergeten. Waar het om gaat is dat FODMAP de naam is van een groep koolhydraten die bij veel mensen voor diverse klachten kunnen zorgen. En dat geldt zeker voor mensen met gevoelige darmen.

FODMAP’s komen in heel veel producten voor. Ook in producten die niet perse ongezond zijn. Denk aan tarweproducten en bepaalde soorten groenten en fruit. Omdat FODMAP’s slecht worden verwerkt in de dunne darm, komen ze onverteerd in de dikke darm terecht. Er zijn mensen met darmen die FODMAP’s vrij makkelijk verteren. Anderen kunnen last krijgen van die onverteerde koolhydraten in de dikke darm. Elk mens is uniek. Elk lijf werkt op een andere manier.

Er zijn veel boeken geschreven over FODMAP beperkte diëten. Online vind je hele lijsten van producten die je beter niet kunt eten als je er gevoelig voor bent. In het begin kan het een hele zoektocht zijn. Joyce van New You, Food & Coaching weet dat uit ervaring. Zelf had ze ook te kampen met darmproblemen. Tijdens haar opleiding leerde ze hoe groot de invloed van voedsel op het lichaam is.

‘Ons lichaam gebruikt wat we eten als brandstof. Vul je tank met brandstof waar jouw motor niet goed op loopt en je krijgt problemen. Heel logisch. Het is verstandig om voedsel te eten dat zoveel mogelijk onbewerkt is. Dat is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder’, vertelt Joyce die al een aantal jaren als voedingscoach werkt. Ze helpt mensen graag op weg naar een gezonde, prettige levensstijl.

Stel: je klopt met darmklachten bij Joyce aan. Als zij vermoed dat jij mogelijk slecht reageert op FODMAP’s, stelt ze in het begin vaak een dieet voor waarin die groep koolhydraten zoveel mogelijk wordt vermeden. Heeft dat effect, dan worden de verschillende soorten FODMAP’s langzaamaan weer aan het menu toegevoegd om te ontdekken welke koolhydraten precies de klachten veroorzaken.

‘Ik ga die uitdaging graag samen met je aan’, vertelt Joyce. ‘Het is echt heel mooi als iemand die soms al jaren last heeft van darmklachten, na een periode van samen ontdekken en zoeken ineens vrij is van rommelende darmen, winderigheid, vermoeidheid of pijn. Daar doe ik het voor.’

Joyce biedt voeding- en lifestyleadvies op maat. Hapert jouw lijf wel eens omdat je brandstof tankt waar jouw motor niet goed op loopt? Joyce gaat graag samen met jou op onderzoek uit. Op weg naar een gezonde, prettige levensstijl.

 

 

 
Joyce van Assen van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl