Zelf maken: betonlook vazen

Zelf maken: betonlook vazen

Of het nou een kitscherige vaas is, een (lege) wijnfles, een kandelaar of een lampvoet: je kunt het allemaal een compleet nieuwe look geven met muurvuller, verf en bloem en/of koffiedik. Súpersimpel en je brengt in een handomdraai een mooie eenheid in je huis. Deze stoere, robuuste stijl past perfect bij de herfstsferen. 

Dit heb je nodig:
- muurvuller;
- grijze verf;
- kwast(en);
- bloem;
- koffiedik;
- de voorwerpen die een make-over gaan krijgen;
- eventueel een schuursponsje;
- eventueel wegwerphandschoenen.

Stap 1: muurvuller
Zorg dat je de voorwerpen die een make-over gaan krijgen, in mijn geval drie vazen, klaar hebt liggen. Net als de muurvuller, de wegwerphandschoenen en het schuursponsje. Ik doe de handschoenen aan en ben er helemaal klaar voor! Ik probeer eerst de vaas zonder schuursponsje met muurvuller in te smeren, maar dat vind ik niet fijn werken. Al gauw pak ik het schuursponsje er toch bij en dat gaat makkelijker. Ik sta verbaasd te kijken over hoe moeiteloos de muurvuller aan de gladde vaas hecht! Als ik de vaas rondom heb ingesmeerd, dep ik met het schuursponsje op de vaas om de vegen weg te krijgen. Ik had online gelezen dat de muurvuller erg snel opdroogt en dat je daarvoor moet opletten, maar zelf merk ik daar niets van. Ik ben er ook maar vijf minuten mee bezig geweest, want het klusje hoeft niet heel nauwkeurig te gebeuren… Als er overal maar een laagje omheen zit. Een beetje reliëf is goed en oneffenheden horen bij deze stijl.

Geduld
Vaas twee en vaas drie zijn aan de beurt en daarna is de eerste vaas nog niet goed genoeg ingedroogd om te verven. Dus hier komt voor mij het moeilijkste deel van dit opknapprojectje: geduld. Na een halfuurtje is de vaas redelijk opgedroogd, maar nog niet geschikt om vast te pakken, dus kies ik ervoor om -na weer even opgeruimd te hebben- een boek te gaan lezen. Nogal lastig voor mij, met het klusproject dat ik vanuit mijn ooghoeken toch om aandacht zie vragen… Na anderhalf uur kan ik het echt niet laten en ga ik weer verder. Ik zou hier adviseren net iets langer aan te houden, omdat de muurvuller in de hals van de vaas nog niet goed gedroogd was.

Stap 2: verven
Deze stap is ontzettend simpel, want met een kwast en verf ben je er zo. Bepaal zelf welke kleurtint je op je vaas wilt. Zelf ga ik met middengrijs voor de betonlook aan de slag, maar ik kan me voorstellen dat je voor een authentieke look ook iets heel moois kunt bereiken met een zandkleur. Het verven van de vaas is binnen vijf minuten gedaan. De verf blijft goed op de muurvuller zitten en daar ben ik tevreden over. Als ik naar de vaas kijk, die nog van de verf glimt, vraag ik me af of dit project wel gaat slagen. Ja, het ziet er compleet anders uit. Nee, ik vind het nog niet heel bijzonder. Ik ga gelijk met dezelfde vaas door met stap vier, omdat er geen indroogtijd nodig is.

Stap 3: bloem erop
Na even snel een schoonmaakdoekje over de tafel geveegd te hebben, is het tijd om bloem over de vaas te doen! Ik denk dat er twee minuten tussen de laatste kwastbeweging en het smeren van de bloem zit. Ik ga er gelijk helemaal voor, zodat binnen no time de hele vaas onder een laag bloem besmeurd zit. De verf daaronder is dus nog nat, en de bloem heb ik helemaal rondom en natuurlijk ook aan de binnenkant van de hals geveegd. Ik pak de droge kwast en haal de bloem er na een minuutje af. Voilà, ineens ziet de vaas eruit zoals ik had gehoopt! Sterker nog, de vaas is mooier dan ik had verwacht. Deze vaas zet ik apart en ik ga vervolgens met de tweede vaas aan de slag. Daar doe ik de bloem er wat later op, als de verf iets meer is ingedroogd. Daardoor is de vaas wat donkerder van kleur. Ook mooi!

Stap 4: koffiedik
Tussen stap vier en stap vijf hoef je niet te wachten en ik smeer de vaas heel fanatiek met koffiedik in, net zoals ik dat met de bloem deed. Gelijk valt op dat het koffiedik érg zichtbaar is en dat je dat er niet meer makkelijk afkrijgt. Dus bij de laatste vaas wrijf ik het koffiedik eerst tussen mijn handen en dan pas op de vaas voor een wat subtielere look. Bij beide vazen haal ik het koffiedik er zo veel mogelijk weer af met de droge kwast. Eén vaas smeer ik niet in met koffiedik, maar houd ik zoals deze is, met alleen bloem. Zo zie je de verschillen goed op de eindfoto!

Beoordeling
Ik ben erg tevreden over het eindresultaat en ik vind het ook leuk om te zien hoe verschillend de vazen zijn. Voor mij is het de taak eerst te bepalen welke van de drie stijlen ik het mooist in mijn huis vind staan en dan krijgt dit project gegarandeerd een uitgebreid vervolg.


DIY Betonlook

Dit artikel komt uit woon- en lifestylemagazine Entree.