Veenendaal is een veelzijdige en kleurrijke gemeente. Met maar liefst 110 verschillende nationaliteiten is het een plek van veel verschillende mensen en verhalen. Het is de plek waar Gilbert 500 jaar geleden turf kwam steken, het is de plek waar in de jaren ’60 gastarbeiders uit allerlei landen in de fabrieken kwamen werken, het is de plek waar mensen worden geboren en de plek waar mensen naartoe verhuizen. Van ver of dichtbij. Mensen zoals jij en ik. Veenendalers. Landverhuizers.
Op zaterdag 22 juni keert de Veense turfaak terug in het omleidingskanaal bij de Grift. Dat wordt een feestelijk moment, als onderdeel van een heuse Gilbert Regatta met allerlei vaartuigen. Iedereen die mee wil varen of mee wil helpen om dit in goede banen te leiden is van harte welkom om aan te sluiten.
Wat bracht de welvarende ondernemer Gilbert van Schoonbeke uit Antwerpen naar Veenendaal? Waarom werd de stad Veenendaal juist op deze plek gesticht?
Van 28 juni tot en met 6 juli maakt het oudste, nog zeilende rivierschip de Helena een historische vaartocht van Veenendaal naar Antwerpen. Gedurende acht etappes krijgt steeds een gezelschap van 45 personen de kans mee te varen met dit ijzeren binnenvaartschip, dat volledig in authentieke staat is gerestaureerd en als varend monument is erkend. Varen met deze 40 meter lange, originele stevenaak uit 1875 is dan ook een unieke belevenis.
Tijdens het Gilbert Café op 16 mei maken de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal en One4marketing bekend welk goede doel een marketingcampagne ter waarde van € 55.000,- ontvangt. Uit meer dan 1.200 inzendingen zijn acht kanshebbers geselecteerd.
Dylan Lochtenberg, Joost van Schuppen, Ton Bons en Michiel van der Schaaf waren maandagmiddag de sleutelfiguren bij de feestelijke onthulling van de Gilbert richtingwijzer in het plantsoen naast de Oude Kerk en de start voor de minstens zo feestelijke opening van het toeristisch seizoen.
”Super leuke expositie!!!! Ik heb geweldig genoten! Indrukwekkend! Wat een talenten hebben we hier in ons dorp! Mooie ode aan de overleden beeldhouwster Janneke Boon. Wat was het weer fantastisch! Heerlijk divers en wat fijn dat er zo voor amateurkunstenaars en scholen een platform is. Prachtig ingerichte expositie, complimenten aan de organisatie. Ik hoop dat oma een prijs wint…”.
Gilbert van Schoonbeke is inmiddels een bekend persoon in Veenendaal, maar ook in Antwerpen timmert zijn ego steeds meer aan de weg. Straten en pleinen dragen zijn naam al en ook een heus standbeeld is in de maak. Les Sabots uit Veenendaal bezocht in het weekeinde van 12 tot en met 14 april petanque vereniging Het Fortje in Antwerpen.
15 april jl. vond de officiële opening van het toeristisch seizoen van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei plaats in Theater de Lampegiet in Veenendaal. Een jaarlijks terugkerend evenement, aan de vooravond van het toeristisch seizoen, waarbij het RBT Heuvelrug & Vallei haar plannen voor 2019 deelt.
De Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft het initiatief ontwikkeld om in het voorjaar van 2019 een projectprijsvraag te organiseren en uit te schrijven waarbij een duurzame ontwikkeling wordt nagestreefd in een gebiedsdeel aan de westzijde van de gemeente Veenendaal (gebied Slaperdijk/ Rode Haan e.o.). Daartoe zijn door de werkgroep ‘Schoon Gilbert’ vooraf 7 landschapsarchitecten geselecteerd in de regio Food Valley als ook in de regio Antwerpen.
28 juni steekt Gilbert van Schoonbeke van wal met het klassieke zeilschip de ‘Helena’. Op 5 juli meert de turfvaart aan in Antwerpen en iedereen die met een groep mee wil varen, kan hiervoor tickets bestellen via www.gilbertjaar2019.nl. Met de opbrengst hiervan wordt de bouw van een originele turfaak gefinancierd. Veenendalers die de Jumbo spaaractie winnen of via Gilbert Geeft worden ondersteund kunnen ook een etappe meevaren.
Afgelopen week is de tweeduizendste scholier ontvangen door niemand minder dan Gilbert van Schoonbeke in de Cultuurfabriek! Sinds januari zijn al diverse scholen aan de slag gegaan met het lespakketover Gilbert. Meer dan 2.400 leerlingen zullen tot aan de zomervakantie bezig zijn met de ondernemer, uitvinder en netwerker Gilbert van Schoonbeke. Met het lespakket ontdekken de kinderen in hoeverre ze zich net als Gilbert ontwikkelen als ondernemer, uitvinder en netwerker. De historische figuur Gilbert staat in dit project dus niet centraal, wel waar hij voor staat.
Op vrijdag 5 april 2019 vond om 14.00 uur in de Cultuurfabriek de feestelijke onthulling van het Gilbert Mozaïek Portret plaats door burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder Marco Verloop van Onderwijs.
In de periode januari tot en met maart 2019 zijn er onder de vlag van het Gilbertjaar bijzonder veel activiteiten uitgevoerd. Je zou bijna vergeten wat er is gebeurd omdat ondertussen ook alweer nieuwe initiatieven worden opgepakt. Daarom een geheugensteuntje met een aantal hoogtepunten voor de liefhebber!
Een smakelijke primeur: op 18 april schenkt Gilbert zijn eigen tripel en iedereen mag komen proosten. Voor het eerst wordt het maandelijkse Gilbert Café daarom echt in een kroeg gehouden.
Die donderdagavond presenteren stadsbrouwerij Veenendaal en de stichting Gilbert van Schoonbeke Gilbert tripel bier in brasserie De Plantage. Dit bijzondere bier wordt in twee varianten verkocht: een Antwerpse en een Veense smaak. En het eerste rondje is voor Gilbert van Schoonbeke.
Op 18 maart zijn tijdens het ‘Broodje Geschiedenis’ de eerste exemplaren van het boekje ‘De rol van Gilbert van Schoonbeke bij het ontstaan van Veenendaal’ uitgereikt onder grote belangstelling. Vanaf nu zijn deze boekjes gratis verkrijgbaar via verschillende distributiepunten in Veenendaal, zoals het Ichthus College.
Op 15 april, tijdens de opening van het toeristisch seizoen door RBT Heuvelrug & Vallei, opent wethouder Dylan Lochtenberg van de gemeente Veenendaal officieel het Gilbert wandelpad naar Antwerpen. De routebeschrijving is gemaakt door De Wandelmaker uit Veenendaal en de richtingaanwijzer die wordt onthuld is een geschenk van de Lions Club Gelderse Vallei. Op het eindpunt (vanuit Veenendaal geredeneerd) plaatsen de Lions Antwerpen ook een richtingaanwijzer.
Stadsbrouwerij Veenendaal en de organisatoren van het Gilbertjaar zoeken bierliefhebbers die op donderdagavond 21 maart het nieuwe Gilbertbier uit Veenendaal en Antwerpen willen testen. Iedereen die mee wil doen is welkom om 20.00 uur in de Cultuurfabriek tijdens het maandelijkse Gilbert Café.
Goede doelen in Veenendaal en in de rest van Nederland maken kans op ondersteuning ter waarde van € 55.000,- door One4marketing uit Veenendaal. Hoe meer overeenkomsten ze met Gilbert van Schoonbeke hebben, hoe groter de kans dat ze winnen.
Een meesterwerk door samenwerking van alle scholen in Veenendaal! Dit portret wordt opgebouwd uit heel veel kleurkaartjes! Het portret wordt namelijk twee meter breed en drie meter hoog. Een paar duizend kaartjes van vijf bij vijf centimeter zijn nodig om samen het gezicht van Gilbert te vormen.
Gilbert wie? Doet de Van Schoonbekestraat of het Van Schoonbekeplein een belletje rinkelen? Gilbert van Schoonbeke wordt in 2019 500 jaar oud. Als urbanist en projectontwikkelaar heeft hij het gezicht van Antwerpen in de Gouden Eeuw (16de eeuw) in belangrijke mate bepaald.
Op 18 maart, tijdens het ‘Broodje Geschiedenis’, presenteert de stichting die het Gilbertjaar in Veenendaal organiseert een boekje waarin wordt verteld over de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal. Iedereen is welkom bij deze lunchbijeenkomst in het gemeentehuis en alle deelnemers krijgen een gratis exemplaar mee naar huis. In het stadhuis, de Cultuurfabriek en andere locaties kunnen Veendalers na 18 maart ook hun eigen brochure ophalen.
Tijdens het Broodje Geschiedenis op maandag 18 maart, onder lunchtijd in het Gemeentehuis van Veenendaal, wordt het eerste exemplaar van een nieuw historisch boekwerkje over het ontstaan van Veenendaal gepresenteerd. We willen u als ondersteuner van het Gilbertjaar van harte uitnodigen bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.
In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren en in het kader van dat jubileum worden in Veenendaal allerlei activiteiten georganiseerd. De eerste onofficiële Gilbertjaar activiteit start al in 2018, want op 20 december aanstaande wordt ‘Grijs op het IJs’ gelanceerd. Eenzame ouderen worden de komende week welkom geheten op en om de ‘Gilbert on Ice’ ijsbaan in de binnenstad van Veenendaal. Dit is het startsein voor een inzamelingsactie om in 2019 onder meer minstens 100 Veenendalers te laten deelnemen aan een Eet-je-mee evenement waarbij iedereen die zich alleen voelt, kan aanschuiven om een paasbrunch te nuttigen. Daarnaast worden activiteiten ten bate van mensen met een economische achterstand en de jeugdzorg ondersteund.
Het bestuur van de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal zet de voorbereidingen voor het Gilbertjaar 2019 door. De Gemeenteraad van Veenendaal heeft besloten om minder geld bij te dragen dan gevraagd. Dat heeft gevolgen voor de opzet van het Gilbertjaar: sommige projecten zullen niet doorgaan, andere activiteiten worden kleiner van opzet.
Het bestuur van de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal gaat aanstaande donderdag in gesprek met de mensen die zich inzetten voor het Gilbertjaar om te onderzoeken of er voldoende draagvlak is om door te gaan. De Gemeenteraad van Veenendaal heeft besloten om minder geld bij te dragen dan gevraagd. De initiatiefnemers voor het Gilbertjaar willen daarom tijdens het Gilbert Café op 15 november toetsen of een afgeslankte versie van de plannen op voldoende steun van de andere vrijwilligers kan rekenen.
Een aantal ondernemers en onderwijsinstellingen in Veenendaal hebben het plan opgevat om het Gilbertjaar 2019 te gebruiken als aanleiding om geld in te zamelen voor mensen met een minimuminkomen.
‘Beeldend Veenendaal’ treft momenteel voorbereidingen voor een van de eerste manifestaties die in het Gilbertjaar 2019 worden gehouden. De organisatie, onderdeel van Kunstplatform Veenendaal, stelt jaarlijks Veenendaalse amateurkunstenaars in de gelegenheid hun werk te laten zien in een gezamenlijke expositie waaraan ook de middelbare scholen deelnemen.
De plannen voor Gilbertjaar zijn bekend! In 2019 komen er vele evenementen, waarvan de voorbereidingen volop bezig zijn. Zo komt er in de Basiliek een Mega Veenendaal Reünie. Het idee is om ieder uur een andere gast op het podium te hebben. Denk bijvoorbeeld aan DJ Nicky Romero, zanger Stef Bos, wielrenner Wilco Kelderman of tv-presentator Klaas van Kruistum.
Rabobank Vallei en Rijn wordt partner van het Gilbertjaar. De Rabobank zal zich vooral verbinden aan Gilbertprojecten die zich richten op Sport, Onderwijs en Ondernemen. Op die manier levert de Rabobank graag een bijdrage aan plannen die Veenendaal niet alleen in het Gilbertjaar, maar ook daarna mooier, beter en sterker maken.
Het geplande werkbezoek van onze (architectuur- & stedenbouw)vrienden uit Antwerpen aan Veenendaal heeft maandag voor een groot deel op de schitterende locatie van de Grebbelounge aan de Buursteeg in Renswoude plaatsgevonden.
Het grote aftellen begint vandaag: nog 99 dagen tot de start van het Gilbertjaar in Veenendaal. Dat is vanaf nu te zien op een grote digitale klok in winkelcentrum Passage Corridor.
Marketingbureau One4Marketing uit Veenendaal doet mee aan het Gilbertjaar 2019 met een eigen initiatief ter waarde van ruim € 50.000,-. In 2019 wordt een nationaal goed doel geselecteerd dat het meest aansluit bij de genen van Gilbert en Veenendaal. Dat goede doel krijgt een jaar lang ondersteuning met een marketingcampagne die door One4Marketing gratis wordt aangeboden.
Samen werken aan een trotser Veenendaal. Daar tekende reclamebureau Beeldenstorm voor op vrijdag 14 september. Zij gaan de overeenkomst aan om partner te worden van het Gilbertjaar. Een verbinding die zij niet alleen sluiten, maar samen met het bestuur van het Gilbertjaar én leerlingen van het Rembrandt College. Een bijzondere samenwerking die geheel in het teken staat van drie kernwaarden: prikkelen, trots maken en verbinden.
In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. Gilbert was een Belgisch stedenbouwer die op zoek naar turf door zijn vriend Karel V werd doorverwezen naar de plaats die wij nu Veenendaal noemen. Het verhaal gaat dat er in zijn kielzog veel Vlaamse arbeiders deze kant op kwamen. Je zou Gilbert en zijn arbeiders dus ‘landverhuizers’ kunnen noemen. Immigranten.
De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft haar plannen voor 2019 bekend gemaakt. In de geschiedenisboeken wordt Gilbert genoemd als een van de beeldbepalende figuren bij de ontwikkeling van Veenendaal. Volgend jaar wordt de 500e geboortedag van Gilbert in Veenendaal daarom gevierd met culturele activiteiten, sportevenementen en verschillende andere acties die de trots op Veenendaal moeten versterken.
Lang geleden, in 1549, toog de Vlaming Gilbert van Schoonbeke van Antwerpen naar de Lage Landen om turf te halen. De zakenman had de leiding over de bouw en uitbreiding van de Belgische stad, en was op zoek naar brandstof om die groei te kunnen realiseren.
Op de Derde Donderdag van de maand augustus, middenin het Zomerfestival van Winkelstad Veenendaal, houdt de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal het eerste officiële Gilbert Café.
Veens., de stadsglossy van Veenendaal, is officieel toegetreden als mediapartner van het Gilbertjaar 2019. In dat jaar wordt zowel in Antwerpen als in Veenendaal gevierd, dat Gilbert van Schoonbeke 500 jaar geleden is geboren. Veens. zal via haar online platform en de stadsglossy Veenendalers informeren over de activiteiten die in het kader van het Gilbertjaar worden uitgevoerd.
Per 1 juni jl. is Roeland Tameling aangesteld als coördinator van het Gilbertjaar.
In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. De arbeiders die voor deze ruimdenkende stedenbouwer in onze omgeving turfstaken, stonden aan de wieg van de plaats die wij nu Veenendaal noemen. Reden om 2019 uit te roepen tot ‘Gilbertjaar’.
Het is 1519 als in Antwerpen een onwettig kind wordt geboren. Zijn naam: Gilbert van Schoonbeke. Of het met zijn onwettigheid te maken heeft, weten we niet, maar tijdens zijn korte leven laat Gilbert zich aardig gelden. Hoe dan…? Saskia Koppert legt ’t uit.
Het College van B&W van de Gemeente Veenendaal heeft de aanvraag van de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal om een financiële bijdrage in 2019 in behandeling genomen. In totaal wordt een bijdrage van ruim € 300.000,- gevraagd, met de intentie om andere partners voor minstens hetzelfde bedrag mee te laten investeren in het Gilbertjaar 2019. Met tijd, geld en andere vormen van ondersteuning.
In Veenendaal oost wordt Veenderij volop ontwikkeld. Voor de eilanden G, F en D zijn de straatnamen al vastgesteld. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen om de eilanden A, B, C en L te ontwikkelen. Daar horen ook straatnamen bij. Voor de eilanden A, B en C is hiervoor het thema 'Veen' gekozen, vanwege de historische ligging van het gebied 'Veenderij'.
Op de geel/groene muur van de Lantor in het centrum van Veenendaal verschijnt een graffiti kunstwerk.
De reacties liegen er niet om. ‘Ah nee hè, de hekjes zijn weer verzet’. ‘Wie heeft dít nu weer verzonnen?' ‘Sjonge jonge, kijk nu dan, héél mijn schoenen nàt, wat een *PIEP*hekjes zeg!’
Als je door Veenendaal rijdt, kan het je haast niet zijn ontgaan: de verkiezingen staan weer voor de deur. Op grote reclameborden etaleren de partijen hun boodschap. ‘Kansen pakken’ en ‘ Samen werken aan een mooie stad’ zijn zo maar een paar kreten. Wellicht goed om deze kreten ook daadwerkelijk toe te passen op de fontein tussen theater de Lampegiet en de Frisia villa.
het vrolijk verlichte huis van de familie Drost.
Lokale chefs Tim, Jelle en Thomas delen met jou hun keukengeheimen.
Bestel je kerstdiner bij lokale horeca
Wethouder Lochtenberg opent bezorgdienst
Het was ook een jaar waarin een hoop mensen veel stress gehad hebben
Gratis meedoen met Gilbert’s Handelsspel