De vergeten fontein van Veenendaal

De vergeten fontein van Veenendaal

Als je door Veenendaal rijdt, kan het je haast niet zijn ontgaan: de verkiezingen staan weer voor de deur. Op grote reclameborden etaleren de partijen hun boodschap. ‘Kansen pakken’ en ‘ Samen werken aan een mooie stad’ zijn zo maar een paar kreten. Wellicht goed om deze kreten ook daadwerkelijk toe te passen op de fontein tussen theater de Lampegiet en de Frisia villa.  

Het is toch een gemiste ‘kans’ dat deze ooit zo trotse en speciaal voor het plein ontworpen fontein er zo treurig bij staat? Water komt er al jaren niet meer uit. Inmiddels brokkelen langzaam maar zeker ook de siertegeltjes af en heeft de algengroei het geheel volledig in zijn greep. Van trotse eyecatcher naar schandplek…


Opmerkelijk als je bedenkt dat de fontein op zo’n mooie en prominente plek staat midden in het centrum van Veenendaal. Duizenden passanten per dag passeren de fontein en het is bovendien tussen twee locaties gelegen die enerzijds behoren tot het cultureel erfgoed van Veenendaal (de Frisia Villa) en anderzijds tot het uitdragen van cultuur (Theater de Lampegiet). Juist op zo’n locatie in het hart van de binnenstad hoort het water vrolijk uit het kunstwerk (want dat is het wel degelijk!) te kletteren.


Niets van dat al op dit moment….welke coalitie ‘pakt de kans’ om ‘samen de stad’ weer een stukje mooier te maken? Een mooie en goed onderhouden fontein met water erin zou daarbij een goed begin zijn!