Column: De vervelende slalomhekjes bij de Corridor

Column: De vervelende slalomhekjes bij de Corridor

De reacties liegen er niet om.
‘Ah nee hè, de hekjes zijn weer verzet’.
‘Wie heeft dít nu weer verzonnen?'
‘Sjonge jonge, kijk nu dan, héél mijn schoenen nàt, wat een *PIEP*hekjes zeg!’

‘Nee jongen, geen *PIEP*hekjes, maar Kwalitatief Uitermate Teleurstellende hekjes’ corrigeert een voorbijgangster. Oftewel afgekort: K.U.T. hekjes. Mogen we deze afkorting van u gebruiken, lezers? Het is louter eerzaam en praktisch bedoeld.

Downtown Veenendaal herkent ze misschien wel, deze zogenaamde -uiterst irriterende- slalomhekjes op weg naar het gemeentehuis, net voor de fietsenstalling van de Appie. Wil je daarheen, houd dan rekening met circa 45 seconden vertraging. Best veel, als je ritje normaal drie minuten duurt. Want je moet afstappen, zigzaggen, je fiets rechthouden, een eind lopen (lijkt zo) en vervolgens weer slalommen. Lastig, vooral als je teveel (zware) boodschappen in een te klein fietskratje stopt.

Veens. ging incognito verslag doen bij de beruchte hekjes. Zelden wordt de Heer zo vaak aangeroepen als op deze plek. Zwarte Jannechie zou er wit van wegtrekken. Niemand lijkt hier te weten waarom ze er staan, want wie loopt er nu op dit plekje stapvoets? Iedereen fietst hier toch? ‘Het is hèèl bár’, vertelt een omwonende. Kijk die plas dan, het is hier kletsnat, en daar moeten we nu dus persé doorheen omdat die *piep*hekjes er staan. Nu heb ik natte kousen.
‘Vast door mannen verzonnen’ verzucht een Veense die met haar uitpuilende boodschappentas achter een hekje blijft haken. ‘Dit gebeurt dus elke keer. Ook die keer toen mijn stokbrood een hekje schampte en in de plas viel. Of die fles Merlot. Zou er bijna van gaan willen vléuken’.

Ze houdt zich gelukkig in, maar dat doet de meneer met de grijsgeblokte pet niet. Hij geeft tegengeluid: ‘AFSTAPPUH *PIEPVERPIEPME*’ Inmiddels zo behendig als een huppelende hinde fiets ik -zonder af te stappen- tussen de hekjes door naar de volgende hindernis. Want daar is het allemaal om te doen hè? Die luttele meters tussen de poortjes, want dáár moet je lopen, en dáár mag dus geen snelheid gemaakt worden. Maar van wie eigenlijk niet? Van deze meneer? Zou hij weten waarom ze hier staan? Kijkt hij de hele dag vanuit zijn glassexgezeemde seniorenwoning neer op dit leed: deze treiterij die veel inwoners treft? Is dat zijn bezigheid? Was hij vroeger soms politie-agent of parkeerwachter en mist hij het berispen van onschuldige, misschien ietwat ondeugende mede-inwoners?

Is ‘haast hebben’ zo’n grote misdaad om dan maar verdoemd te willen worden? Of zijn er inderdaad onschuldige voetgangers gewond geraakt door haastige hindes zoals ik en is het niet meer dan terecht dat deze hekjes hier staan. Ik doe net alsof ik de boze meneer niet hoor en fiets fluitend door. Als ‘ie het aardig had gevraagd had ik het overwogen. Misschien.

Wij van Veens. vroegen ons af of meer mensen dit ervaren? Of er iets vanaf weten. Ben je voor of tegen? Reacties zijn welkom!