Alie en Tini gaan  terug in de tijd

Alie en Tini gaan terug in de tijd

Er is een heel bijzondere tentoonstelling onderweg door Veenendaal. Een reizende tentoonstelling die telkens op een andere locatie te bewonderen is. De expositie is gericht op ouderen en deed al verschillende Veense verpleeg- en verzorgingshuizen aan

Het project is een initiatief van cultureel platform Maak en zorginstelling QuaRijn. Zij lieten Veense ouderen en kunstenaars met elkaar in gesprek gaan en op basis daarvan werden kunstwerken gecreëerd die nu samen de ‘reizende tentoonstelling over beroepen’ vormen. In oktober was de expositie te be­wonderen in de centrale hal van verpleeghuis De Meent.

Herinneringen
Alie (80) en Tiny (86) zijn zussen. Op een herfstachtige maandagmiddag bezoeken ze de reizende tentoonstelling in De Meent. Zes werken op grote panelen, met naast elk werk een tafel waarop voorwerpen zijn uitgestald die met het uitgebeelde beroep te maken hebben. De combinatie van de schilderijen, foto’s en de oude voorwerpen roept bij de zussen heel wat herinneringen op.

Houten breipennen
‘Oh kijk, een ouderwetse koffiemolen! En een weckpot. Die hadden wij thuis ook’, zegt Alie. Haar zus Tini weet het ook nog wel. Ze knikt. Dan valt hun oog op een kleurrijk schilderij, een fragment uit de wolspinnerij. Ernaast staat een mand met bollen wol en oude, houten breipennen. ‘Ik heb in mijn leven heel wat sokken gebreid’, vertelt Alie. Tini – iets minder spraakzaam dan haar jongere zus – had niet zoveel met breien ‘Maar zij kon vroeger heel mooi bor­duren!’ vertelt Alie.

Dienstmeisje
De dames bekijken schilderijen van een dienstmeisje en een werk waarop de ijzerfabriek van Stenman, voorheen G.H. van Leeuwen, te zien is. De beelden spreken boek­delen. Ook het schilderij waarop een naaister achter een oude Singer naaimachine te zien is spreekt tot de ver­beelding.

Gespreksvragen
Volgens de zussen Alie en Tini is de tentoonstelling een aanrader. Zij hebben ervan genoten. Tot eind oktober zijn de originelen van de werken te bewonderen in de Cultuurfabriek. Daar ligt ook het bijbehorende boekje voor je klaar met daarin achtergrondverhalen en gespreksvragen. De moeite waard!