Buitenzorg, Buitengewoon fotogeniek

Buitenzorg, Buitengewoon fotogeniek

Heb jij Jozef, Maria, de engel en de wijzen op de voorpagina van deze stadsglossy herkend? Het zijn mensen die je regelmatig kunt tegenkomen bij Buitenzorg. Wat staan ze er mooi op, hè? Bij Buitenzorg vinden ze dat in Veenendaal iedereen moet kunnen meedoen. Ook ‘gewone bijzondere’ mensen.

Het is 1994 als Veenendaler Arie Heuvelman stichting Buitenzorg opricht. Hij wil een plek creëren waar mensen met een verstandelijke beperking helemaal tot hun recht komen. Wat Arie destijds onmogelijk kon vermoeden, is dat Buitenzorg zou uitgroeien tot wat het vandaag is: een organisatie met twee locaties, Ruisseveen en Dragonderpark, waar altijd wel wat te beleven valt. Buitenzorg is niet meer weg te denken uit ’t Veen.

Werk en ontspanning

Terwijl een deel van de mensen van Zideris op doordeweekse dagen helpt in de tuin of met de dieren, werkt een ander deel in de theeschenkerij. Daar bakken ze koekjes en bedienen ze de gasten die er genieten van een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Buitenzorg maakt samen met Zideris dagbesteding mogelijk en organiseert daarnaast activiteiten als de Kookklup, Internetklup, Vrijtijdskring en supergezellige Soosavonden. Voor wie van tuinieren houdt is er de BuitenTuin aan het Ruisseveen en ben je geïnteresseerd in politiek, ga dan eens mee op Ontdekkingstocht door de democratie. Bij Buitenzorg valt altijd wat te beleven!

 

Buitengewoon fotogeniek

‘De drie wijzen uit het oosten, de engel en Jozef op de voorpagina van deze glossy zijn cliënten van Zideris die werken bij Buitenzorg. En onze trouwe vrijwilliger Marina figureert als Maria. Vind je ’t niet prachtig?’, zegt Martine Brugman vrolijk als we haar vragen hoe de foto tot stand kwam. Martine is vrijwilligerscoördinator en zij organiseerde de bijzondere fotoshoot. ‘Het idee voor een levende kerststal ontstond vorig jaar, toen we vanwege corona geen kerst konden vieren zoals we dat gewend zijn. Gelukkig kan het dit jaar wel! We verheugen ons op een ouderwets gezellig Buitenzorg-kerstdiner.’

 120 vrijwilligers

De foto is gemaakt in de knuffelruimte van Buitenzorg Dragonderpark. ‘Op zaterdag maakt onze vrijwilliger Heidi daar het knuffeluurtje mogelijk. Ze zet krukjes klaar en haalt de konijntjes en cavia’s uit hun hokken. Het is elke keer weer één groot knuffelfeest! Vrijwilligers vormen het hart van Buitenzorg. Neem bijvoorbeeld boer Bert, een van de ruim 120 vrijwilligers die bij Buitenzorg betrokken zijn. Bert draagt de verantwoordelijkheid over dierenkamp Dragonder. Net als José dat doet bij dierenkamp Ruisseveen. Nieuw is de club jonge vrijwilligers die gezellige avonden organiseert voor tieners met een verstandelijke beperking. Kijk daarvoor vooral even op Insta @zooz_buitenzorg’, vertelt Martine en ze besluit: ‘Namens Stichting Buitenzorg: mooie feestdagen, blijf gezond en wees lief voor elkaar!’

Meer weten over Stichting Buitenzorg? Kijk even op www.stichtingbuitenzorg.nl