Bevrijdingsdag: feest op de Markt!

Bevrijdingsdag: feest op de Markt!

Op 5 mei gaat de vlag uit. We vieren de vrijheid! Op de Markt in het centrum valt die dag van alles te beleven. Amateurkunstenaars laten zien wat zij in huis hebben en er trekt een lange stoet aan militaire voertuigen voorbij. Zoek een plekje op een terras of op de trappen van de Markt en vier 5 mei mee.

’s Nachts, als de meeste Veenendalers op één oor liggen, wordt bij Hotel de Wereld in Wageningen het bevrijdingsvuur opgehaald, symbool van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Veense hardlopers brengen het vuur van Wageningen naar de Markt in Veenendaal.

Vrijheidsontbijt
Op de Markt is er ’s ochtends een vrijheidsontbijt met veteranen en scholieren. Grote kans dat er aan de lange, gedekte eettafels mooie gesprekken ontstaan tussen de ouderen en de jongeren. Dat er verhalen worden uitgewisseld over toen en nu, verhalen over oorlog, vrede en duurbetaalde vrijheid.

Keep Them Rolling
Vanaf ongeveer 12.00 uur rijdt er een indrukwekkende colonne legervoertuigen door Veenendaal. Keep Them Rolling is een rijdend museum van de Nederlandse Vereniging Instand­houding Militaire Voer­tuigen. Op de Markt nemen de burgemeester en veteranen een defilé af. De voertuigen worden daarna opgesteld in de Hoofdstraat en Zandstraat, zodat je ze nog eens goed kunt bekijken. Op het Scheepjeshofplein is muziek en kunnen de kinderen zich uitleven op het springkussen of in de draaimolen.

Wat past bij jou?
Op de Markt staat een groot podium. Vanaf dat podium zijn er ’s ochtends en ’s middags optredens van amateurkunstenaars. Heb jij zin om samen met anderen te dansen of te zingen? Kom kijken en luisteren, dan ontdek je vanzelf welke discipline of club bij jou past. Geniet van de optredens en stel al je vragen aan de leden van jouw favoriete clubs. Maak het waar! Meer informatie over de deelnemende amateurkunstenaars vind je op www.maakveenendaal.nl

Vrijheid vier je sámen. Kom langs op de Markt, dan maken we van Bevrijdingsdag een onvergetelijke dag!