Doe maar normaal…

Doe maar normaal…

Na een aantal weken vakantie heb ik mijn focus weer terug. Vorige week stond ik bij Joyce van Assen op de weegschaal en ik bleek na een weekje ‘back on track’ al 600 gram te zijn afgevallen. Ook de centimeter was lief voor mij, want ik ben twee centimeter billen kwijt. Heel motiverend!

De titel van deze blog is ‘Doe maar normaal…’ en dat is echt wat we moeten doen. Heb je die reclames van het Voedingscentrum gezien? Die gaan over het effect van eetwissels. Dat zijn eenvoudige aanpassingen in je eet- en leefpatroon, die je gezondheid ten goede komen. 

Na de jaarwisseling gaan we massaal op dieet, stoppen we met roken of drinken we een maand lang geen alcohol. Maar hoe lang houden we die goede voornemens vol? Eén maand, misschien wel twee maanden, maar vaak halen we de derde maand niet. We gaan voor alles of niets. Terug naar ‘niets’ kan na een periode van alles geven verleidelijk zijn. Ik ben zo iemand die haar goede voornemens uitstekend tot de zomer volhoudt, alleen na de zomer maak ik er vaak een potje van. Dat kan dit jaar absoluut niet, want ik wil toch écht in november de hele marathon in New York lopen. Vergeet niet: Rome is niet in één dag gebouwd. Veranderen kost tijd.

Steenbok
Er zijn mensen die hun levensstijl vrij makkelijk kunnen omgooien. Dat lijkt mij heerlijk, maar volgens mijn sterrenbeeld is dat voor mij niet weggelegd. Een Steenbok moet een aantal keren opnieuw beginnen voordat nieuw gedrag inslijt, las ik laatst. En ik moet zeggen, bij mij klopt dat wel. Ik ben vaak opnieuw begonnen met hardlopen, maar dit jaar is het voor het eerst dat ik al gewoon vijf kilometer ononderbroken kan hardlopen. Als ik voorheen weer wilde beginnen met hardlopen, moest ik weer alle info opzoeken over gezond eten. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd wat gezond is en daardoor kon ik dit keer de draad vrij makkelijk weer oppakken. Nu kan je denken: ‘Wat een goed excuus’, maar hé, als die gedachte mij helpt om het dit keer vol te houden, dan is daar niks mis mee. Sterker nog, ik voel gewoon dat het nu een levenstijl is geworden die bij mij past. Deze levensstijl hou ik vol. Door kleine aanpassingen in je huidige levensstijl aan te brengen, wordt het makkelijker om jouw doel te behalen. Je mag ook best een keer tussendoor opnieuw beginnen. Eigenlijk mag je elke dag opnieuw beginnen als het nodig is. Ooit kom je wel waar je zijn wilt.

2019
Ik ga dus de marathon van New York lopen. Het zal zwaar worden, maar ik ga het dit jaar gewoon doen. Die marathon is belangrijk voor mij, dus waarom wachten? Ik heb nu een prachtig team om me heen. Zij gaan mij helpen mijn doel te bereiken. Joyce van Assen adviseert me over mijn voeding. Kevin Nicola begeleidt mij bij mijn spieropbouw, zodat ik in New York sterk aan de start sta. En Richard Sterkenburg geeft mij niet alleen de loopschema’s die ik nodig heb, maar vanaf maandag trainen hij en ik ook elke twee weken op de atletiekbaan. Om efficienter te leren lopen. Ik lijk wel een topsporter met zoveel wijze mensen om me heen! En dat motiveert. Deze professionals steken tijd en energie in mij en daar moeten ze zeker iets voor terugkrijgen. Het enige wat mij kan tegenhouden, zijn blessures of ziekte. Verder is het gewoon een kwestie van goed plannen en volhouden. Makkelijker gezegd, dan gedaan, maar ik ben vast van plan mijn droom waar te maken.

Wat ga jij dit jaar echt doen? Heb jij ook een doel voor ogen? Hoeft niet perse een sportdoel te zijn. Ik ben benieuwd hoe jij van 2019 jouw jaar gaat maken.

Tot snel!
Moniek