Een kijkje in de keuken van… voedingscoach Joyce van Assen

Een kijkje in de keuken van… voedingscoach Joyce van Assen

Gezond eten is zo moeilijk helemaal niet volgens de expert, voedingscoach Joyce van Assen. Ze verklapt hoe zij het voor elkaar krijgt iedere dag toch een gezonde portie op tafel te zetten. 

‘Inmiddels gaat het me makkelijk af’, vertelt Joyce. ‘Maar voor dat lukte, heb ik lange tijd heel vast moeten plannen. Ik zocht precies uit wat mijn ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes zouden zijn. In het begin is dat ook belangrijk, zodat je goed in de gaten kan houden en weet hoeveel vet, koolhydraten, eiwitten en kilocalorieën de producten bevatten.’

Back-up
Een grote valkuil is vaak een drukke periode, waarin je eten eigenlijk vooral als bijzaak ziet. ‘Ik zorg ervoor dat ik altijd iets van een back-up in huis heb. Bijvoorbeeld een mengeling van havermout met gedroogd fruit en zaden voor in kwark of Skyrr, of een ingevroren avondmaaltijd. Heb je dat niet, dan is de kans groot dat je iets bestelt of met knorrende maag naar de supermarkt gaat, waarbij je natuurlijk véél meer zin hebt in ongezond eten dan gezond.’

2x boodschappen
‘Ik haal mijn boodschappen twee keer in de week. De eerste keer boodschappen zijn vaak uitgebreid en daarvoor denk ik al precies uit wat ik wanneer ga eten en de tweede keer haal ik de laatste verse groente en fruit die daarvoor nodig zijn. Die heb ik gewoon het liefste vers. Als ik een drukke dag heb, zorg ik dat ik een makkelijk ontbijtje heb, de lunch en tussendoortjes al klaarliggen en dat ik ’s morgens het vlees of de vis voor het avondeten al uit de vriezer heb gehaald.’

Preppen
‘Sommige dingen maak ik al van tevoren klaar. Zo kook ik twee keer in de week eieren die leg ik in de koelkast. Zo kan ik er altijd makkelijk eentje pakken voor door een salade. Dagen dat ik iets meer tijd heb, maak ik vaak een grotere portie avondeten. Dan kan ik daarvan ook een portie apart houden als lunch van de dag erna!’

Maak het jezelf niet te moeilijk
‘In de regel is het niet zo verstandig om hele ingewikkelde gerechten te maken. De ingrediënten die je daarvoor nodig hebt, heb je vaak niet in huis en als je ze in huis haalt, gebruik je ze erna nooit meer en gaan ze over de datum.’

 

 
Joyce van Assen
 van New You, Food & Coaching helpt je geleidelijk aan om je voedingspatroon aan te passen, op een manier dat je het makkelijk vol kan houden. 'We werken samen toe naar een manier om erachter te komen wat voor jou werkt. Want het állerbelangrijkste is dat je het vol kunt houden. Wist je bijvoorbeeld dat je voedingspatroon pas blijvend is veranderd na 5 jaar?’ Joyce werkt met een handig systeem waar je je dagelijkse voeding invoert. Je kunt alle producten makkelijk vinden en ook je eigen ‘vaste’ maaltijden selecteren. Tijdens de afspraken bespreek je waar je tegenaan liep wat betreft voeding en word je (eventueel) gewogen en gemeten. Meer informatie vind je op www.newyoucoach.nl