Het plan van aanpak

Het plan van aanpak

Ik was vorige week bij mijn voedingsdeskundige Joyce van Assen en dat was een verhelderend moment. Ik leefde in de periode vóór de marathon van Antwerpen op een heel hoog stress niveau. Ik wilde koste wat het kost die hele marathon uitlopen.

Door de hoge druk die ik mezelf oplegde, kwam ik na de marathon in een soort gat terrecht. Het duurt namelijk nog zes maanden voordat ik weer aan mijn volgende marathon begin. Best lang! Joyce zei eigenlijk direct: ‘Dit is het moment om weer lief voor jezelf te worden.’ Geen stress, goede voeding en een uitgebalanceerd sportprogramma dat mij niet al te zwaar belast. Herstellen en stabiliseren voordat ik weer aan het vrij zware twaalf- weken-plan begin. Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar ik ken mijzelf heel goed. Ik zal niet snel opgeven. Ik ga liefst nog een stapje verder dan nodig is.

Deze fantastische eigenschap kreeg ik cadeau van mijn moeder Dorien Smits. We hebben allebei een enorme drive als het om doelen behalen gaat. Ik keek vroeger altijd tegen haar op en nog steeds. Als zij iets wil, dan doet ze het ook. Een boekhoudcursus? Geen probleem. Twee keer per week naar de sportschool? Doet deed ze met plezier. Sinds ze niet meer heel serieus kan sporten, is mijn moeder een echte supporter geworden van mij. En daar ben ik heel gelukkig mee. Mijn moeder gaat altijd voor het maximaal haalbare, maar voor mij legt ze de lat nooit te hoog. Als ik maar finish en gelukkig ben met mijn resultaat, dan is zij dat ook.

Wat is mijn plan van aanpak? Nou, dat is niet zo moeilijk. Joyce gaat mij helpen weer structuur aan te brengen in mijn eten en sporten. Ik begin met een kuur om mijn lichaam te resetten. Vorig jaar werkte dat ook uitstekend, maar door privé-omstandigheden raakte ik toen de draad vrij snel weer kwijt. Iets met emotie eten… Nu begin ik opnieuw en ik zorg ervoor dat ik ook na de kuur de juiste keuzes blijf maken. Ik ga niet alleen gezonder eten. Ik ga ook twee keer per week hardlopen, één keer per week zwemmen en één keer per week krachttraining doen. Ook minimaal acht uur per nacht slapen wordt een verplicht onderdeel. Dat laatste is trouwens geen probleem. Slapen kan ik als de beste.

Aanstaande zondag loop ik voor de vijfde keer de Marikenloop in Nijmegen. Ik heb me voorgenomen om te gaan genieten en mezelf niet teveel druk op te leggen. Wijs, hè? Ik leer het wel!

Tot snel!
Moniek